Project Description

Savremeni plesovi

Savremeni plesovi

Savremeni ples predstavlja kreativnu improvizaciju mnogo stilova, ples u kome nema formalnosti i ograničenja u pokretima. Savremeni ples nastao je kao muzički izraz umetničke slobode, kao posledica svog vremena i mesta nastajanja.

Postoji mnogo vrsta savremenih plesova: savremeni moderni ples (umetnički) u koji se ubrajaju: jazz”, contemporary, lyrical jazz show dance. Svi potiču od izvornog „jazz“ plesa i za osnovu imaju korišćenje „jazz tehnike“, ali imaju i svoje posebne karakteristike što ih međusobno razlikuje.

U savremene plesove spadaju “urbani ulični plesovi” (urban street dance), koji su evaluirali izvan plesnih studija u otvorenom prostoru, kao što su ulice, školska dvorišta, noćni klubovi. Primer uličnih plesova je break dance, koji potiče iz Njujorka, zatim hip hop, electric boogie, street show. Urbani ulični plesovi inspirisani su različitim tipovima uličnih plesova sa koreografskom orijentacijom.

Disco dance i „disco freestyle su vrste plesova koje su evaluirale od izvornog disko plesa, koji je nastao u SAD. Veoma su atraktivni i zahtevni. Podrazumevaju kombinaciju razlicitih plesnih tehnika i poluakrobatske i akrobatske elemente.

Karipski plesovi, koje odlikuje egzotičnost i senzualnzost su: salsa, koja je zbog vedrine, radosti i zavodljivosti popularna širom sveta; kao i dva atraktivna plesa, brzog ritma, poreklom iz Dominikanske Republike: merengue, bachata.

U savremene plesove spadaju i „smooth“ plesovi, koji predstavljaju različite izvorne varijante tanga i valcera, kao i folklorni plesovi, koji podrazumevaju sve etno plesove.